Home » Goed verhaal: 3 manieren om je Stories direct te verbeteren

Goed verhaal: 3 manieren om je Stories direct te verbeteren

  • door

Stories vormen één van de krachtigste tools binnen Instagram om mensen aan je bedrijf te binden. Maar hoe houd je de aandacht vast en zorg je dat mensen écht blijven kijken naar dat wat je plaatst? Gerieke (betrokken bij Madame MarCom, FreshText, Travelling Twents en Netwark) deelt 3 tips om je Instagram Stories direct te verbeteren.

Instagram is voor veel zelfstandig ondernemers en mkb’ers een onmisbaar communicatiemiddel, zeker als je doelgroep bestaat uit de millennial- en Gen Z-generaties. Binnen het platform is Stories één van de krachtigste tools om in te zetten. Volgers die je Stories bekijken, zijn in de regel de meest betrokken mensen: degenen die je privéberichten sturen, reacties plaatsen én ook koopbereid zijn. Met deze 3 tips zorg je dat je (bedrijfs)verhaal overkomt op je doelgroep.

1. Gebruik ondertiteling (van de kernboodschap)

Gebruik jij nog steeds geen tekst bij je Stories? Drie goede redenen om het wél te doen: Een groot gedeelte van de Instagram-gebruikers kijkt Stories zonder geluid, het is inclusiever voor doven en slechthorenden én je krijgt een kans om je kernboodschap te benadrukken in beeld én tekst. Win, win, win!

Mijn ‘ondertiteling’ bestaat standaard per Story uit de kernboodschap, en waar mogelijk een teaser van wat komen gaat (zie ook Tip #3). Zo pakken mensen – ook als je Story 15 seconden is en mensen ‘m niet helemaal afkijken – toch direct de kern mee.

2. Zelf in beeld? Kijk in de lens, niet naar jezelf

Stel je een diner in een restaurant voor. Jij wilt contact maken, maar je “gesprekspartner” kijkt constant de andere kant op. Ze pakt een spiegel en gaat tegen zichzelf praten. Hoe komt deze persoon op je over?

Dit is precies het effect wat je krijgt als jij niet in de lens kijkt. Vooral veel beginners – en mensen die net iets teveel met zichzelf bezig zijn – maken deze fout in hun Stories.

Kijk je af en toe naar jezelf op je telefoonscherm om je compositie te checken: prima. Het ding is dat de meeste mensen die zo naar zichzelf kijken, dit niet doen omdat ze bezig zijn met of de omgeving goed in beeld komt. Ze zijn bezig naar zichzelf kijken. “Zit mijn haar wel goed? Kom ik niet gek over?”

Wat tough love: video-angst overwin je onder andere door te stoppen met zo bezig zijn met jezelf. Focus op je kijker en de waarde van je boodschap. Dat gaat een stuk beter als jij een gesprek aangaat met je kijker, en niet met jezelf.

“Mensen houden van ‘ronde’ verhalen”

gerieke madame marcom netwark
Tijdens een Story Take-over voor Netwark

3. Omarm je innerlijke Hollywood-regisseur

Hoe houd je mensen geboeid als je meerdere Stories post? Omarm je innerlijke Hollywood-regisseur, denk als een verhalenverteller! Een simpele techniek om toe te passen in je Stories is de bekende begin-midden-eind-opbouw.

Mensen houden van ‘ronde’ verhalen. Geef je in Story 1 aan dat je 3 tips gaat delen, dan zijn meer mensen geneigd de reeks af te kijken dan wanneer je dit niet aankondigt. Zorg dus dat je in de eerste van de Story-reeks aangeeft wat mensen mogen verwachten. Waarom moeten ze blijven kijken? Wat maakt dit hun tijd waard? 

Een manier om hiermee te oefenen: pak een (digitaal) notitieblok en schrijf je Story-reeks in bulletpoints uit vóór je opneemt. Dit hoeft geen Hollywood-waardig script te zijn – alleen al een paar notities helpen om je boodschap kernachtig op te bouwen. Probeer maar eens. 

Wil je meer (persoonlijke) tips over hoe je de Stories van je bedrijf kunt verbeteren en weten welke typische videofouten je makkelijk kunt voorkomen? Bekijk de blog van Madame MarCom

Doe een story take-over

Wil je via Instagram Stories zichtbaar zijn voor andere ondernemende vrouwen in Oost-Nederland? Geef je op voor een Story Take-over van Netwark.