Home » 6 tips voor soepel verlopende videocalls

6 tips voor soepel verlopende videocalls

  • door

We maken steeds vaker gebruik van videobellen. Vergaderen, events en netwerken: ze vinden allemaal online plaats. Het scheelt reistijd, het kan vanuit je eigen huis en het is een veilige manier om anderen te spreken. Naast de vele voordelen zorgt het ook voor de nodige frustraties. 

“Hallo? Kun je me horen? En nu?” Is toch wel de meest gebruikte intro door videobellers. Wat dacht je van slecht geluid, afleiding, door elkaar praten en vastlopend beeld. Wat kun je er aan doen?

Wij geven je zes tips om een videocall soepel te laten verlopen.

 

Tip 1: geluidskwaliteit

De microfoon in je laptop of computer doet wat ‘ie moet doen, maar raakt al snel van slag. Ken je die echo en vervelende bijgeluiden? Dat komt doordat je je luidsprekers en microfoon tegelijk gebruikt. Als je een headset, oortjes of koptelefoon draagt zal dit niet meer gebeuren. Een koptelefoon maakt het luisteren naar elkaar ook prettiger. Het blokkeert (deels) de geluiden van buitenaf en je volume hoeft niet zo hoog. 

 

Tip 2: stilte

Een stille ruimte zorgt er ook voor dat je elkaar beter verstaat en minder snel bent afgeleid. Zonder je dus even af van je partner, kinderen of huisdieren als dit mogelijk is.

Tip 3: spreken

Door elkaar praten, onverstaanbaar zijn en typen door een gesprek. Een aantal “etiquettes” zorgen voor minder chaos tijdens het videobellen met een groep.  Een ander onderbreken is natuurlijk nooit netjes, maar tijdens het videobellen maakt dat het nog lastiger elkaar te verstaan. Laat elkaar daarom uitpraten of zorg ervoor dat iemand anderen de beurt geeft om te spreken. Je kunt ook achtergrondgeluiden dempen door je microfoon uit te zetten als je niet aan het woord bent. 

Tip 4: schrijven

Wil je graag iets zeggen? Schrijf het op en kom er later op terug. Dat geldt ook voor notities of vragen. Het toetsenbord van je laptop zit dichtbij je microfoon, dus als jij iets typt en je microfoon staat aan, kan iedereen het getik horen. Schrijf daarom gewoon met pen en papier.

Tip 5: plaatsing

Waar kijk jij tijdens het videobellen? Naar het scherm of naar de camera? Door naar de camera te kijken wanneer je aan het woord bent, lijkt het of je je gesprekspartners in de ogen kijkt, net als in een ‘real-life’ gesprek. Dit komt gezelliger en professioneler over dan steeds naar jezelf te kijken op het scherm. Door je laptop op ooghoogte te zetten is dit een stuk gemakkelijker en het zorgt voor mooier beeld (denk bijv. aan in iemand neusgaten kijken). Een simpele oplossing is door je laptop op een stapel boeken te zetten en het scherm in een hoek van 90 graden.

Tip 6: testen

“Hallo, kun je me horen? En nu?” Is toch wel de meest gebruikte intro door videobellers. Voordat iedereen in de groep zijn beeld en geluid goed heeft ben je alweer 10 minuten verder. Test daarom altijd voordat je gaat videobellen je beeld en geluid. Ben je goed te zien? Is er genoeg licht? Werkt de microfoon? Staat het geluid niet te hard? Test ook de plaatsing van je laptop en check je internetverbinding. Staat je laptop op de goede plek? Wiebelt ‘ie niet? Is je internetverbinding goed en loopt het beeld niet vast?

Met deze zes tips verloopt videobellen een stuk beter en makkelijker. Want een goed begin is het halve werk.