Home » Zonder stress de zomer door als zelfstandige

Zonder stress de zomer door als zelfstandige

Zelfstandig ondernemers vinden het nog weleens lastig om écht vrij te nemen. Hoe zorg je dat je voldoende rust neemt en tegelijk jezelf en je bedrijf klaarstoomt voor het najaar? Sanne en Gerieke, initiatiefnemers van NETWARK, delen vijf tips voor een zomer zonder angstzweet.

1. Bepaal je tropenrooster

Als je niet gezegend bent met een airco en de temperaturen overdag op je werkplek hoog oplopen, is één van de oplossingen een zomerrooster.

Zet je wekker een paar uur vroeger zodat je eerder aan de slag kunt, werk door tot de vroege middag en doe het na de lunch lekker rustig aan. Plan meetings en intensieve taken op de koele momenten van de dag. Ben je meer een avondmens? Werk dan na het avondeten, wanneer het weer is afgekoeld.

Wees niet te streng voor jezelf; van stress krijg je het warm en dat is nu net wat je wil voorkomen. Maak daarom ruim van te voren een weekplanning en stop niet te veel taken in één dag. Beloon jezelf als alle to-do’s zijn afgevinkt door lekker op een terrasje te relaxen met je favoriete drankje. 

 

2. Doe de digitale zomerschoonmaak

Waarom zou frisheid alleen bij de lente horen? Tijd voor een digitale zomerschoonmaak van je werklaptop! 

Open bijvoorbeeld de Downloads-map eens. Je kent ‘m wel. Die map waarin bestanden zich ieder kwartaal opstapelen als blokken in Tetris. Waar ontwerp.def.png en .defnuecht.png staan te verstoffen.

Een aantal keer per jaar ga ik (Gerieke) als schoonmaakgoeroe Marie Kondo door mijn bestanden heen en verwijder ik – na een laatste check – alle bestanden in die map. Ik denk maar zo: als je ze al maandenlang niet mist, dan straks ook niet. Je laptop-schijfruimte vindt het in ieder geval een goed idee.

 

3. Vul je contentkalender op tijd

Ja, je motivatie voor online zichtbaar zijn daalt waarschijnlijk tot onder het nulpunt zodra temperaturen stijgen. Maar ‘t is zonde als je wekenlang niet zichtbaar bent. Na de zomerbreak kost het je extra moeite om weer onder de aandacht te komen bij potentiële klanten (en om in de gunst van algoritmen te komen). Plus: misschien vind je het na zo’n pauze extra lastig om weer motivatie te vinden om te gaan posten in het najaar.

Voorkom dat de herfst een naarjaar wordt. 

Neem 1 uur de tijd om te brainstormen en je contentideeën op te schrijven. Plan ze daarna in. Blok vervolgens een dagdeel om verschillende posts achter elkaar te schrijven, en een ander blok om alle ontwerpen te maken en plaatsen. Met een goed contentplan blijf je zichtbaar, en hoef je echt niet iedere dag vastgeplakt te zitten aan je scherm.

4. Fris je designs op

Kleurrijke bloemen, vrolijke muziek, lekker eten: de zomer geeft je nieuwe inspiratie. Dit is dus het ideale moment om je visuele identiteit een boost te geven! Want wanneer was de laatste keer dat je jouw designs hebt opgefrist? Misschien kan je website wel wat meer kleur gebruiken of maak je jouw e-books nog steeds met een standaard template.

Maak een overzicht van alle documenten en platforms waar jouw huisstijl terugkomt. Plan vervolgens een middagje in de tuin voor een creatieve brainstorm. Waar heb je jouw huisstijl nog niet doorgevoerd en wat kan beter of netter? Ga er zelf mee aan de slag of vraag een ontwerper zodat jouw visuele identiteit en communicatie weer helemaal pico bello is voor het najaar.

5. Maak een duidelijke out-of-office

‘t Is verleidelijk, maar niet nodig om de komiek uit te hangen in je out-of-office. We hoeven niet te weten waar jij in je hangmat ligt (OK, misschien zijn we jaloers)

Vertel in je out-of-office duidelijk waar (potentiële) klanten terechtkunnen met vragen en wanneer jij je mail weer beantwoordt. Ook als reminder aan jezelf. Je hoeft de mail niet te bekijken vanuit – heb je ‘m weer – je hangmat. 

Zet op z’n minst de push-notificaties van je e-mailapp uit. Zo bepaal JIJ actief wanneer je de mail opent, en is het niet een app of spoedje-van-een-klant-dat-best-kan-wachten die jouw dag én gemoedsrust bepaalt. 

PS Je mag even ‘uit’ staan. Dat heb je verdiend.
Fijne zomer aan alle ondernemende vrouwen namens NETWARK!


Liefs van de NETWARK-oprichters,

Gerieke ter Denge-Pluimers | madamemarcom.nl, freshtext.nl, travellingtwents.com
Sanne Elisabeth van Gent  | sanne-elisabeth.nl, noviaconnect.com

 

fijne zomer aan alle ondernemende vrouwen namens Gerieke en Sanne oprichters van Netwark