Home » Haar verhaal: Jenine Post

Haar verhaal: Jenine Post

  • door

Jenine Post

“Een maand na de start van De Assistent lag ik letterlijk stil door een plotse zenuwbeknelling.” Jenine Post (33) – getrouwd en trotse moeder van een 8-jarige zoon –  is sinds 2019 actief als persoonlijk / virtueel assistent (PA/VA). Via NETWARK Oost deelt ze haar verhaal.

De grootste les die ondernemende “nauwkeurige, zorgzame, tikkie perfectionistische” Wierdense tot nu toe leerde: dat niets verloopt volgens plan. “Je kunt alles tot in de puntjes uitwerken, perfectioneren en visualiseren, maar bepaalde omstandigheden zetten nu eenmaal soms alles op z’n kop.”

Het juiste moment

In 2019 leken zaken juist op z’n plek te vallen voor Post. Na ruim 12 jaar werken in loondienst als secretaresse ontstond een moment waar de tijd rijp leek voor ondernemen én meer vrijheid. “Bepaalde belangrijke zaken kon ik niet meer combineren. Ik moest gestrest m’n zoontje naar school racen, vervolgens in de file staan en oververhit de werkdag starten. Einde dag haalde ik – na nog een file – al tegen de avond nog vol adrenaline de kleine bij oma op, ging ik koken en kon ik m’n zoontje nog een krap uurtje zien. Zoveel stress, tijdsverspilling en teleurstelling over het voorbijvliegen van de week, het paste niet (meer) in mijn leven.”

Dit leek hét juiste moment voor haar stap naar ondernemerschap.

Posts visie op De Assistent in het begin: “Een bureau met verschillende assistentes, allemaal uitblinkend in een specifiek vakgebied. Assistentes die hun passie uitstralen en daardoor met plezier doen waar ze goed in zijn.” Tot een plotse zenuwbeknelling zorgde dat ze een jaar lang vooral vanuit bed moest werken.

Doorzetten

Zoals Post zegt: “Doorzetten & geloven is key. “Ik besefte dat het me aan mogelijkheden en kracht ontbrak om naast voor mezelf in te staan voor andere assistenten.”

Plannen veranderden, het doorzettingsvermogen bleef. “De wil om te blijven werken is blijkbaar goed overgenomen. In deze periode maakte ik kennis met nieuwe opdrachtgevers; huidige samenwerkingen.

De lichamelijke ‘beperking’ die me ineens overviel, was misschien wel m’n grootste leermeester ooit. Ik moest heel bewust omgaan met mijn energie. Werk doen dat ik stiekem toch niet leuk vond, zou me uiteindelijk opbreken.”

Het past bij haar visie op succesvol ondernemerschap. “Ik geloof dat je niet alleen ergens goed in moet zijn, maar er vooral ook veel van moet houden. Dan pas ga je er optimaal voor. Ik merk dat je extra sterk in je schoenen moet staan ten opzichte van een functie in loondienst. En je nog beter op moet letten niet onbewust meer voor een ander te zorgen dan voor jezelf.”

Goede moed

Na een operatie en een jaar lang vooral vanuit bed werken volgde herstel. Toen kwam corona. “Kwam ik eindelijk weer eens m’n hok uit – bij wijze van – sluit de wereld zichzelf op,” aldus Post. “Ik werk veel samen met 3 sprekers. Ineens waren de belletjes die voor hen binnenkwamen, minder positief (zwak uitgedrukt).” De agenda’s liepen leeg. Ook die van haar man, mede-ondernemer.  

“Het mooie is dat ik juist door de tegenslagen de kracht van het werken op afstand, het VA zijn, extra sterk heb ervaren. En gelukkig is het tijdelijk. Je ziet dat het aanbod aan VA’s / PA’s op afstand groeit. Niet heel gek gezien de behoefte aan flexibiliteit. Een positieve ontwikkeling, die zeker meer wordt als je het mij vraagt.”

Post vertelt vol enthousiasme door over haar werk en “de leukste klanten”. Het liefst doet ze dat samen met “de persoon die net als ik wil dat klanten optimaal tevreden zijn, en dus niet puur commercieel gefocust is. Dit gaat heel snel ten koste van de klantbeleving. Ik vind het juist fijn om net zo goed ‘de klanten van klanten’ optimaal te bedienen.” Samenwerken met de energieke ondernemer die enorm graag zijn passie uitoefent, maar door andere werkzaamheden daar minder tijd in kan steken dan gewenst – daar gaat ze graag mee verder. “Ik zie vol goede moed de periode na de zomer tegemoet.”

Geluk

Haar advies voor ondernemende vrouwen uit Oost-Nederland?

“Als jij weet waar je blij van wordt en je niet laat leiden door angst, kun je doen wat je wilt op jouw manier. We doen vaak meer moeite om pijn te vermijden dan moeite om geluk te ervaren. Daardoor laten we mooie kansen liggen. Zekerheid is slechts een begrip. Gelukkig zijn nog veel mooier.”

Volg Jenine Post

Meer weten over Jenine en de Assistent? Volg haar op Instagram of Facebook @de_assistent_ of kijk op haar website www.deassistent.com

Deel jouw verhaal

Netwark zet graag ondernemers in de spotlight. We delen ondernemersverhalen ter inspiratie en motivatie, maar ook om ondernemende vrouwen in oost-Nederland meer zichtbaar te maken.