Home » Haar verhaal: Manon ter Hogt

Haar verhaal: Manon ter Hogt

  • door

Manon ter Hogt

Manon ter Hogt is helemaal in haar element wanneer ze met een kopje thee binnen handbereik aan haar werkbank zit, de geur van het gieten van goud nog ruik en haar handen vies zijn van het schuren en polijsten. De Needse goudsmid deelt via Netwark haar verhaal.

“Een stuk goud omtoveren naar een draagbaar sieraad is gewoon magisch.”

Al tijdens mijn kindertijd was ik bezig met het creëren en ontwerpen van kleine dingen. Altijd creatief bezig om weg te dromen in mijn eigen fantasie wereld. Het werken met de allermooiste dingen die moeder natuur ons gegeven heeft, parels, edelstenen en edelmetalen geven mij dat gevoel opnieuw.

Toen ik van de middelbare school af kwam ben ik een korte illustratie opleiding in Enschede gaan doen. Daarna startte ik in 2006 de goudsmid opleiding in Schoonhoven. Tijdens de opleiding won ik de 2de prijs in de Schone ontwerp wedstrijd. Met een ontwerp geïnspireerd op de Art Deco.

“Art Deco is een grote inspiratiebron voor mij.”

Toen ik in 2010 afstudeerde aan de vakschool in Schoonhoven, ben ik eerst een aantal jaren in loondienst gegaan. Op deze manier heb ik alle technieken goed onder de knie gekregen. En al vrij snel startte ik naast mijn baan met het maken van mijn eigen sieradenlijn. Na een paar jaar heb ik mijn eerste collectie op de markt gebracht. 

Inmiddels heb ik al een aantal collecties gemaakt. Daarnaast maak ik ook graag unieke high-end stukken met bijzondere edelstenen of parels. Mijn parels en edelstenen koop ik alleen in bij betrouwbare handelaren die mij kunnen verzekeren dat de parels en edelstenen onbehandeld zijn.

“Ik zie in gedachten het sieraad al voor me. Nu moeten mijn handen het nog maken.”

Voor mij is het erg belangrijk dat elk stukje van het ontwerp klopt zodat het ontwerp één geheel vormt. Ik laat bij het ontwerpen van een nieuw sieraad mijn fantasie en gevoel de vrije loop, inspiratie haal ik uit de meest alledaagse dingen. Tijdens het tuinieren, een boswandeling of het lezen van een boek kan me opeens de inspiratie van een nieuw ontwerp te binnen schieten. Met schetsen probeer ik dan eerst mijn idee op papier te krijgen. Daarna begin ik met het maken van een proefje in bijvoorbeeld was. Vaak gaan er dan nog maanden en veel proefjes aan vooraf voordat ik zo tevreden ben dat ik het ga maken in goud.

“Een herinnering van een speciaal moment.”

Naast mijn eigen ontwerpen werk ik ook in opdracht. Voor mij is het dan de kunst om mee te voelen met de klant en zo een passend sieraad te maken. Vaak gaat dit om een speciaal moment in iemands leven, mooie maar ook minder mooie momenten. Denk hierbij aan een geboortesieraad, kerstcadeau, verlovingsring of trouwringen, mooie momenten om een sieraad cadeau te geven of te krijgen. Ook minder mooie momenten zoals het verlies van een dierbare horen erbij. In een rouwsieraad is het bijvoorbeeld mogelijk om as of een vingerafdruk te verwerken. Ik vind het erg bijzonder om met een sieraad iemand te kunnen helpen in het verwerkingsproces.

Volg Manon ter Hogt

Lees meer over Manon en haar onderneming op haar website. Of volg haar Facebook, Instagram, LinkedIn.

Deel jouw verhaal

Netwark zet graag ondernemers in de spotlight. We delen ondernemersverhalen ter inspiratie en motivatie, maar ook om ondernemende vrouwen in oost-Nederland meer zichtbaar te maken.