Home » Haar verhaal: Marlies Spijkerboer

Haar verhaal: Marlies Spijkerboer

  • door

Marlies Spijkerboer

Marlies Spijkerboer (38) uit Warnsveld houdt van gezelligheid, eten en thee. Ze weet hoe het voelt als je elke keer je eigen spullen mee moet nemen naar een feestje door je dieet of allergie. Zelf heeft een histamine-intolerantie, maar dat houdt haar niet tegen om lekker te koken en bakken. En dat is precies wat ze anderen mee geeft met haar onderneming Kokkerellen op Locatie: ook met een dieet kun je smaakvol eten. 

Via Netwark deelt ze haar ondernemersverhaal.

Netwark haar verhaal Marlies Spijkerboer

Marlies Spijkerboer

Marlies Spijkerboer (38) uit Warnsveld houdt van gezelligheid, eten en thee. Ze weet hoe het voelt als je elke keer je eigen spullen mee moet nemen naar een feestje door je dieet of allergie. Zelf heeft een histamine-intolerantie, maar dat houdt haar niet tegen om lekker te koken en bakken. En dat is precies wat ze anderen mee geeft met haar onderneming Kokkerellen op Locatie: ook met een dieet kun je smaakvol eten. 

Via Netwark deelt ze haar ondernemersverhaal.

“Het letten op mijn eigen eetpatroon is de basis voor mijn eigen bedrijf; Kokkerellen op Locatie. Ik ben een vrouw die al aardig wat strijd achter de rug heeft en die doodmoe werd van de opmerking “neem je eigen spullen maar mee, want ik weet niet wat je wél mag eten en ik kan dat toch niet klaar maken”. Daarnaast ben ik iemand die ongelofelijk houdt van gezelligheid, lekker eten, kleine gerechten en sfeer. Ik zit niet snel bij de pakken en teken graag buiten de lijntjes. Ik denk altijd dat iets wél kan en vervolgens ga ik op onderzoek uit hóe dat dan kan, wars van hoe een ander dat doet. Met de overtuiging dat je smaakvol kunt eten met een dieet en mijn drive om mensen te laten zien dat dit niet ingewikkeld is maar anders (en lekker), ben ik gaan kijken hoe ik dit handen en voeten kan geven. Toen ik hier weinig over kon vinden, dacht ik “dan doe ik het zelf”. Zo ontstond Kokkerellen op Locatie.

Alle zintuigen worden geprikkeld

“Ik heb twee thema’s, ‘Smaakvol eten met een dieet’ en ‘Afternoon Tea’. Dit klinkt als twee verschillende dingen, maar dat is het niet; bij beiden kom ik op locatie en beiden zijn allergenen-proof. Op een bruiloft of feest maken deze twee thema’s een perfecte combinatie. Er zijn altijd wel mensen die niet alles kunnen eten en de Afternoon Tea is een heerlijke invulling van een deel van de dag.

Bij mij draait het om beleving, ruiken, voelen, proeven en ervaren. Dat zie je terug in het feit dat ik ter plekke, op jouw locatie, alle gerechten bereid en opmaak. Bij de Afternoon Tea ruik je de vers gebakken scones en mini pie’s, je ziet hoe de bonbons worden gemaakt. Je kan zo de keuken inlopen om even een kijkje te nemen en als je wil, mag je meehelpen. Al je zintuigen worden geprikkeld!”

“Het is niet moeilijk om smaakvol, gevarieerd en gezond te koken als je een dieet, allergie of intolerantie hebt.”

“Ik weet hoe het voelt als je elke keer je eigen spullen mee moet nemen naar een feestje door je dieet of allergie. Zelf heb ik een histamine-intolerantie. De histamine, wat je dagelijks met je eten binnenkrijgt, wordt niet automatisch afgebroken door mijn lijf. Hierdoor is mijn drempelwaarde snel bereikt en krijg ik allerlei klachten. Ik weet uit ervaring dat het niet moeilijk is om smaakvol, gevarieerd en gezond te koken als je een dieet, allergie of intolerantie hebt. Ik zorg ervoor dat je dit zelf ervaart door het zelf te doen. Je wordt persoonlijk gehoord en voelt je gezien.”

Al doende leert men

“Het leukste aan ondernemen vind ik de beweging (het staat nooit stil), eigen ideeën bedenken en ontwikkelen. Leuke, interessante mensen leren kennen, onverwachte ontmoetingen. Je leert heel veel en je kan grotendeels je eigen tijd invullen. Minder leuk is dat je geen teamplayer meer bent. Je hebt geen directe collega’s om je heen. Dat vind ik soms best lastig, omdat je niet even kunt sparren, een kopje koffie drinken. En omdat je de enige werknemer in je eigen onderneming bent, is de verleiding heel groot om maar gewoon dóór te gaan, geen pauze’s te nemen. Er zijn geen collega’s die je helpen kaderen, geen ‘strakke’ werktijden waar de pauze al bij ingecalculeerd is.

Er wordt van je verwacht dat je altijd aan staat. Dat vind ik heel moeilijk, want ik heb ook nog een gezin, sport, een sociaal leven. Ik wil niet continue bezig zijn met mijn bedrijf. Dat is ook niet gezond. Maar het gaat me steeds beter af om me er niets van aan te trekken wat anderen vinden. En om bewust kruizen te zetten in mijn agenda. Al doende leert men.”

Stay focused

“Ik begon ‘groen’,  kwam net kijken in de ondernemerswereld, en nu weet ik veel beter hoe het echte ondernemen eruit ziet en wat daarbij komt kijken. Wat ik vooral heb geleerd is ‘Stay focused’ en beweeg niet teveel mee met de wensen van de klant. Dit is wat ik maak en dit is wat je krijgt. Tuurlijk kan ik wel iets flexibel zijn, maar ik ga niet mijn hele product omgooien.

Daarnaast heb ik geleerd mezelf op waarde te schatten, bewust te zijn van wat ik kan, wat mijn talenten zijn en dat ik daar trots op mag zijn. En dat ik hiermee een ander kan helpen door ze te laten genieten van home-made producten.

Mijn advies aan andere ondernemers: Wanneer je een idee of plan hebt waar je enthousiast mee bent begonnen en over dagdroomt, denk dan niet na een tijdje: gaat dit wel haalbaar zijn? Kan ik dit wel? Hoe ga ik dit doen? Nee! Jíj hebt dit plan bedacht, dit is zo ‘opgeplopt’, ga het dan vooral verder uitwerken! Laat je niet tegenhouden door andere stemmen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen: doen! Volg je hart! Want dit plan of idee past bij je, anders was het niet in je opgekomen. En misschien is het eindresultaat anders dan jij in eerste instantie had bedacht, maar je hebt het dan maar wél mooi geflikt. En die voldoening is goud!”

Volg Marlies

Deel jouw verhaal

Netwark zet graag ondernemers in de spotlight. We delen ondernemersverhalen ter inspiratie en motivatie, maar ook om ondernemende vrouwen in oost-Nederland meer zichtbaar te maken.

Misschien vind je dit ook interessant...