Home » Haar verhaal: Netwark

Haar verhaal: Netwark

  • door

Hoe een nieuw platform voor ondernemende vrouwen uit het oosten ontstond

Ondernemende vrouwen in Oost-Nederland zijn nog niet genoeg zichtbaar online. Er mag in ieder geval een tandje bij, vinden de Achterhoekse Sanne (26) en Twentse Gerieke (29). Beide zelfstandig ondernemers misten een online actieve, frisse en centrale plek waar vrouwen als zij laagdrempelig samenkomen. Hoe verschilt dit platform van andere vergelijkbare initiatieven volgens de dames zelf? Het verhaal van NETWARK, so far.

Als jonge ondernemende vrouw in de Achterhoek wilde Sanne in contact komen met inspirerende ondernemende vrouwen uit de regio. Haar zoektocht naar een community of groep leverde niks op. “Ik weet dat die vrouwen er zijn, maar waarom kan ik ze niet vinden?” In juli 2020 startte ze daarom zelf een platform voor ondernemende vrouwen in Oost-Nederland, genaamd Netwark. 

In Twente gebeurde hetzelfde. Gerieke was op zoek naar een frisse, online actieve community voor ondernemende vrouwen zoals zij. Ze zette een platform op om alle mooie initiatieven in de regio op een laagdrempelige manier samen te laten komen. 

“Samen kom je zoveel verder.”

De twee ondernemers kwamen elkaar tegen op Instagram. Beiden hadden een vergelijkbaar idee, deelden dezelfde missie en waren in dezelfde week opgestart. Wat een toeval! Ze spraken elkaar online, daarna in het echt en besloten om krachten te bundelen. Twee vrouwen, verschillende talenten, twee regio’s, en vooral: één missie. 

“Met twee vrouwen sterk vormen we nu de basis van Netwark, een fris platform voor ondernemende vrouwen uit Oost-Nederland. Samen kom je zoveel verder. Voor ons weer een bewijs dat online prima ‘echte’ connecties kunnen ontstaan.” 

Sanne

Ik ben Sanne, grondlegger van Netwark en ik woon samen met mijn twee konijnen en vriend in Aalten. Begin 2020 werkte ik nog parttime als kok en in mijn vrije tijd als freelance ontwerper. Ik wilde graag fulltime gaan ondernemen, mijn eigen bedrijf. In juni hakte ik de knoop door. Sindsdien help ik met mijn creative studio ondernemers met hun online strategie en communicatie. Ik geef vorm aan hun visie en missie; van branding tot complete kickstart van merken en bedrijven. 

Gezien worden

Ik woon mijn hele leven in de Achterhoek en heb nooit het gevoel gehad uit deze regio weg te willen. Ook niet toen ik ging studeren; dat deed ik namelijk in Enschede. Als ondernemer wilde ik in contact komen met andere ondernemende vrouwen uit de regio. Ik wist wel dat die vrouwen er zijn in het oosten, maar ik kon ze nergens vinden. Mijn zoektocht naar een community of groep leverde weinig op, dus ik startte zelf een platform: Netwark. Het doel van het platform is om die ambitieuze en talentvolle ondernemende vrouwen uit Oost-Nederland een podium te bieden, zichtbaar te maken. Maar Netwark is ook een plek voor inspiratie, hulp én gezelligheid. 

Gerieke

Met mijn Twentse roots mag ik Sanne aanvullen bij Netwark. Ik omschrijf mezelf als een creatieve, reisgrage, online én internationaal actieve zakenvrouw uit Twente, die locatie-onafhankelijk inzetbaar is. Zo ook vanuit het vliegtuig boven de Atlantische Oceaan, de plek waar ik nu deze tekst schrijf. 

Had je mij 5 jaar geleden gezegd dat ik nu voltijds eigen baas zou zijn, dan had ik je uitgelachen. Ik koos vaak de veilige route, wilde alles “perfect” doen en ging daarmee ook in 6 jaar aan marketing- en communicatieloondiensten voorbij aan mijzelf. Hard werken en doen wat je verteld werd, was de visie waar ik mee opgroeide. Tot de knop omging. Da’s een verhaal voor een volgende keer.

In 2020 koos ik voor ondernemerschap, fulltime. Mijn voornaamste focus is online advies en training voor Madame MarCom. Daarnaast help ik bij het copywriting- en vertaalbedrijf van mijn man (FreshText) en maak ik reiscontent voor Travelling Twents. Centrale lijn is dat ik internationaal ambitieuze mkb’ers en millennial, vrouwelijke zelfstandigen help om hun bedrijf en zichzelf te ontwikkelen – met een creatieve slag en zonder het goeroegedoe. Groot durven denken, maar wel met beide benen op de grond – dat stukje Tukker blijft erin zitten :).   

Durven

Ik heb altijd geloofd dat deze regio veel meer potentie biedt dan we vaak durven communiceren. Toen ik werkte in het Twentse bedrijfsleven en bij Universiteit Twente versterkte dat gevoel. Zoveel gave initiatieven. Hoezo weten zelfs bedrijven aan de overkant van de straat hier helemaal niets over? Op die Enschedese campus ontstond het idee om een platform op te richten dat vrouwelijk ondernemerschap in de regio een fris online gezicht geeft. Die visie sloot mooi aan bij ‘Netwark’ uit de Achterhoek. Zo kwamen onze ideeën samen.

Nieuwe functies

In juli 2020 ging Netwark van start met een Facebookgroep voor vragen en oproepen. In korte tijd breidden we uit met andere social media kanalen en een website. Daar vind je tips en kennis op het gebied van ondernemen, maar ook maandelijks ondernemersverhalen en events van ondernemende vrouwen uit de regio. 

Datzelfde jaar organiseerden we een aantal keer ‘Aan de Praat’. Een online koffiemoment om aan de praat te raken met ondernemers uit de regio en om je successen, inzichten en kennis te delen met gelijkgestemden. In december was er zelfs een kersteditie, waar we in een feestelijk jasje – inclusief sokken met kerstboomprint, glitterjurken en kerstmutsen – het afgelopen jaar bespraken. 

Dit jaar introduceerden we alweer nieuwe features; voor de prijs van een kopje koffie of taartje kun je nu jouw verhaal of event aanmelden voor meer zichtbaarheid. Er staan meer uitbreidingsopties op de planning, maar die houden we nog even geheim.

Inspireer, motiveer en help elkaar

Wat wij het leukst vinden om te zien dat ondernemers elkaar écht helpen. Dat er door een vraag of oproep in de community mooie oplossingen komen en samenwerkingen ontstaan. Het digitale koffiemoment vinden wij ook super! Op social media zien we alleen een profielfoto en een naam, tijdens een online event krijgen we de kans om Netwark-ers te spreken en leren we ze beter kennen. 

“Netwark is door ons opgezet, maar is net zoveel van ons als van jou.”

Of je nu parttime onderneemt, net bent begonnen of al jaren bezig. We vinden het heel belangrijk om toegankelijk te zijn, want Netwark is er voor alle soorten ondernemers. Daarom bieden wij geen membership aan en krijg je gratis toegang tot de Facebookgroep. Die openheid draagt bij aan onze missie: ondernemende vrouwen in Oost-Nederland een fris, laagdrempelig podium bieden voor meer zichtbaarheid.

Netwark is door ons opgezet, maar is net zoveel van ons als van jou. Dus wil jij graag een idee delen met dit platform voor en door ondernemende vrouwen in de Achterhoek en Twente? Geef het door!

Volg Sanne en Gerieke

Lees meer over Sanne en Gerieke en hun onderneming op hun website.
Of volg ze op social media:
Instagram en LinkedIn van Sanne
Instagram en LinkedIn van Gerieke

Deel jouw verhaal

Netwark zet graag ondernemers in de spotlight. We delen ondernemersverhalen ter inspiratie en motivatie, maar ook om ondernemende vrouwen in oost-Nederland meer zichtbaar te maken.