Home » Haar verhaal: Sanne Elisabeth van Gent

Haar verhaal: Sanne Elisabeth van Gent

Sanne Elisabeth van Gent

Sanne Elisabeth van Gent is liefhebber van koffie, konijnen en 70’s rockmuziek. De Achterhoekse denker, maker en doener hakte in de lockdown eindelijk de knoop door: ze startte haar eigen onderneming. Ondertussen, een jaar later, is ze niet alleen eigenaar van haar eigen bedrijf, maar ook co-founder van Novia Connect én Netwark.

We delen het ondernemersverhaal van één van de gezichten achter Netwark.

Als klein meisje kon je mij vinden aan de eettafel, druk aan het tekenen, knippen en plakken om mijn eigen boeken en tijdschriften te maken. Met plaatjes en teksten wilde ik anderen interesseren voor bijzondere en belangrijke onderwerpen. Ik droomde over twee dingen: mijn eigen restaurant of mijn eigen (design)agency. Om dat laatste waar te maken begon ik in 2012 met mijn opleiding Crossmedia Design aan ArtEZ in Enschede. Ondanks de burn-out die ik in het laatste jaar kreeg, wilde ik hoe dan ook binnen vier jaar afstuderen. Dat was gelukt, maar ik was nog niet klaar om de designwereld in te stappen. Ik wilde meer over mijzelf leren; wie ben ik, wat kan ik en vóóral wat wil ik. 

“De pandemie zorgde ervoor dat ik de knoop doorhakte. Ik dacht: als ik het nu niet doe, doe ik het nooit.”

Koken maakte mij blij en het hebben van een eigen restaurant was altijd een droom van me geweest. Het was voor mij een logische stap om in de horeca als kok aan de slag te gaan. Dit heb ik vier jaar met plezier gedaan, maar op een gegeven moment begon het toch te kriebelen. Ik werkte parttime en had veel vrije tijd. Genoeg tijd om een nieuwe opleiding te volgen. Online Marketing en Social Business werden mijn nieuwe uitdagingen en om praktijkervaring op te doen startte ik – in de resterende uren – als marketeer bij een theater.

Een jaar later zaten we met z’n allen in een lockdown, restaurants sloten haar deuren en ik zat thuis zonder werk. Ik wilde al een tijdje volledig gaan voor mijn eigen onderneming in marketing en design, maar ik durfde de stap niet te nemen. De pandemie zorgde ervoor dat ik de knoop doorhakte. Ik dacht: “als ik het nu niet doe, doe ik het nooit”. Dus ik stopte als kok en begon ik mijn eigen bedrijf: Creative Studio Sanne Elisabeth.

“Twee vrouwen, twee regio’s maar vooral één missie...”

Ik was heel benieuwd hoe ondernemers uit de buurt ondernemen en ik wilde graag met gelijkgestemden in contact komen. Een lange zoektocht op internet leverde weinig op. Ik wist dat die ondernemende vrouwen in de Achterhoek en Twente er wel zijn, maar waarom zag ik ze niet? Waarom kon ik ze niet vinden? Daar moest verandering in komen! Begin juli 2020 maakte ik een Facebookgroep aan voor ondernemende vrouwen uit Oost-Nederland met de bijpassende naam ‘Netwark’. Dit was het begin van het online platform. Een paar dagen later kwam ik Gerieke tegen op Instagram, zij was met een soortgelijk initiatief bezig voor vrouwen in Twente. We spraken elkaar en waren het er over eens dat we samen sterker staan. Twee vrouwen, twee regio’s maar vooral één missie: het zichtbaar maken en verbinden van ondernemende vrouwen in Oost-Nederland.

“Ik ben socialer dan ooit te voren!”

De coronacrisis zorgde voor een versnelde digitale transitie. Veel dingen die eerst offline plaatsvonden waren nu online. Dit vond ik heel fijn omdat het ervoor zorgde dat ik op mijn eigen tempo en eigen voorwaarden aan het ondernemerschap kon wennen. Ik ben een introvert. Sociaal contact, zoals netwerken, kost mij veel energie. Toen vergaderingen, netwerkborrels en kennismakingsgesprekken ineens via Zoom of Teams gingen, gaf mij dat veel rust. Ik hoefde niet meer te stressen over de reis er naar toe, ik lig niet meer midden in de nacht te malen over wat ik ga zeggen. In plaats van sociale angst en terugkruipen in mijn eigen bubbel gebeurt nu het tegenovergestelde. Ik ga wekelijks naar netwerk events, zoek sociaal contact op en ontmoet veel nieuwe mensen. Ik ben socialer dan ooit tevoren! Daarnaast geeft die verhuizing van offline naar online mij de mogelijkheid om samen te werken met mensen van over de wereld.

“Ondernemen heeft mij geleerd meer te durven doen.”

Het hebben van een eigen onderneming dwingt je als het ware om proactief te zijn. Ik kan veel in mijn hoofd zitten en vind het heerlijk om uren over dingen na te denken. Uiteindelijk heb ik duizenden ideeën en concepten, maar daar deed ik dan niks mee, met name omdat ik bang was om te falen. Wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor opdrachten, nieuwe klanten en je inkomen, moet je wel actie ondernemen. Als je niks doet, gebeurt er ook niks. Ondernemen heeft mij geleerd meer te durven doen. Als iets fout gaat dan leer ik daar van en als iets goed gaat geeft dat mij meer zelfvertrouwen en de energie om verder te gaan.

Volg Sanne Elisabeth

Lees meer over Sanne Elisabeth en haar onderneming op haar website. Of volg haar op social media: Instagram, LinkedIn

Deel jouw verhaal

Netwark zet graag ondernemers in de spotlight. We delen ondernemersverhalen ter inspiratie en motivatie, maar ook om ondernemende vrouwen in oost-Nederland meer zichtbaar te maken.

Misschien vind je dit ook interessant...