Home » Een knallende netwerk pitch in 5 stappen

Een knallende netwerk pitch in 5 stappen

  • door

Vol goede moed en met een stapel visitekaartjes bezoek je jouw eerste netwerkborrel. Je raakt in gesprek met een enthousiaste ondernemer die je van alles vertelt over haar marketing en communicatie bureau en dan komt ineens de vraag: “en, wat doe jij precies?”. 

Waar te beginnen? Je wilt zo veel vertellen. Iets met webshop. Accessoires. Oude kleding. Milieuvervuiling. En oh ja, workshops. Op weg naar de borrel had je nog zo bedacht wat je wilde zeggen, maar nu het moment daar is kom je niet uit je woorden. Na je lichtelijk ongemakkelijke uitleg krijg je als respons slechts een “Oh, leuk”.

Op zulke momenten heb je een pitch nodig. Een korte en krachtige omschrijving van wie je bent en wat je doet, waarmee je je gesprekspartner nieuwsgierig maakt naar jou en je onderneming. De netwerk pitch is kort – zo’n 40 seconden – en is geen verkooppraatje of monoloog, maar de start van een dialoog. Waar het bij een sales pitch draait om ‘dit wil ik ook’, draait het bij een netwerk pitch om ‘vertel me meer’. 

Met deze 5 stappen schrijf je een knallende netwerk pitch zodat jij niet met een mond vol tanden komt te staan tijdens een netwerkborrel.

stap 1: beginnen

Het is voor de een makkelijker om woorden en zinnen te schrijven dan voor de ander. Uren staren naar een lege pagina en gebrek aan inspiratie kunnen je weerhouden om te beginnen. Maak het jezelf makkelijk door woordassociaties op te schrijven. Zet jouw naam of de naam van je onderneming in het midden en schrijf daar omheen bijbehorende termen en emoties. Verzamel zoveel mogelijk woorden en zinnen. Je kunt altijd nog schrappen. Probeer in schrijfstijl zo dicht mogelijk bij jouw manier van spreken te komen. 

Vermijd clichés als ’van mijn hobby mijn werk maken’, ‘ik help ondernemers zodat zij kunnen doen wat zij het liefste doen: ondernemen’, ‘aan het juiste adres’, ‘optimaal ontzorgen’ en ‘oplossingen op maat’.

Stap 2: de opbouw

De opbouw van je pitch bestaat uit de onderdelen: wie, wat, waarom en hoe. Wie ben je, wat doe je met jouw onderneming, waarom ben je jouw onderneming gestart of waarom biedt je een bepaalde dienst of product aan en hoe doe je dit, op welke onderscheidende manier? Als je voorafgaand aan een gesprek jezelf hebt voorgesteld kun je de ‘wie’ achterwege laten.

Voorbeeld:

Ik maak haaraccessoires voor mijn webshop ___. Ik wil een einde maken aan kledingverspilling. Dit doe ik door gerecyclede kleding als enige materiaal te gebruiken.

Vermijd vakjargon en zelfbedachte termen. Je wilt dat je gesprekspartner begrijpt wat jij met je onderneming doet. Biedt je een dienst of product aan die nieuw is en weinig mensen kennen, maak dan een vergelijking met iets bekends. Bijvoorbeeld: “Net als Instagram, maar dan voor recepten”.

Stap 3: emotie

Door emotie toe te voegen aan je ‘waarom’ gaat je pitch meer leven en klink je minder als een robot. Laat merken dat je gepassioneerd of gefrustreerd bent zodat je gesprekspartner zich kan inleven of een stukje herkenning heeft.

Voorbeeld:

Ik maak haaraccessoires voor mijn webshop ___. Ik vind het ontzettend zonde dat we zoveel kleding verspillen. Ik gebruik daarom gerecyclede kleding als enige materiaal zodat verwaarloosde kleren een tweede leven krijgen.

Gebruik geen emoties die negatieve associaties opwekken jegens jouw onderneming. Als je frustratie gebruikt als emotie om herkenning op te wekken, zorg er dan voor dat je niet een bedrijf of persoon beledigt of onderuithaalt. Bijvoorbeeld: Grote kledingbedrijven zoals ___ vervuilen het milieu doordat ze kledingrestanten niet recyclen, dit vind ik heel slecht en daarom… etc. 

Stap 4: inhaker

Voeg aan het einde van je pitch een inhaker toe. Een zinnetje waardoor de ander graag wil doorvragen. Deze inhaker moet wel relevant of gerelateerd zijn aan je onderneming. Dit kan een hobby, passie of een bepaalde dienst/product zijn. 

Voorbeeld:

Ik maak haaraccessoires voor mijn webshop ___. Ik vind het ontzettend zonde dat we zoveel kleding verspillen. Ik gebruik daarom gerecyclede kleding als enige materiaal zodat verwaarloosde kleren een tweede leven krijgen. Daarnaast vind ik het super leuk om workshops te geven in het repareren en vermaken van kleding.

Eindig je pitch niet met een call-to-action. Je wilt graag het gesprek gaande houden en dat men zoveel mogelijk doorvraagt. Door te eindigen met een verwijzing naar je website of e-mailadres geef je de pitch een hoog sales-gevoel en geef je onbewust aan dat het gesprek is afgelopen.

Stap 5: oefenen

Lees je pitch hardop. Geloof je in je pitch of heb je het gevoel dat het een verkooppraatje is? Dan klopt je pitch niet. Wees eerlijk en blijf dichtbij jezelf. Wanneer je tevreden bent met je pitch, dan is het een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Oefen niet alleen in je hoofd, maar ook hardop met je partner, vrienden en familie. Leef je in in de woorden, geloof wat je zegt en neem de tijd. 

Je hebt nu een knallende pitch om een dialoog te starten tijdens een netwerk-event. Wees enthousiast, toon interesse en stel vragen. Veel succes!