Home » Pas op de plaats, een stap vooruit

Pas op de plaats, een stap vooruit

  • door

Onze co-founding partner Gerieke ter Denge-Pluimers – aka ‘Madame MarCom’ – doet een pas op de plaats bij Netwark en een stap vooruit in andere richtingen. Dit is wat ze daarover zegt. En ook: wat staat er op de planning bij Netwark?

Gerieke: “Al jaren was het mijn stille wens om wat te organiseren voor ondernemende vrouwen in Oost-Nederland. 

Ik zag in het regionale bedrijfsleven en op de campus van Universiteit Twente inspirerende voorbeelden van ondernemerschap. Internationaal en in West-Nederland waren er bloeiende communities en legio events voor deze doelgroep, maar lokaal? Daar waren het toch ‘de old boys’ die de boventoon voerden op traditionele netwerkavonden. Diezelfde netwerkclubs waren in de regel online ook niet erg actief. 

In Twente miste ik een open, fris, laagdrempelig online platform voor vrouwen als ik. Eén dat zich niet verborg achter een exclusief lidmaatschap.

Nadat het jarenlang bij uitwerken in Google Docs was gebleven, raapte ik in zomer 2020 moed bij elkaar. Ik startte ‘Business Ladies Oost’. Eerst een url registreren en Instagram-account opzetten. Daarna zouden we wel verder zien. Ik publiceerde de eerste korte interviews met ondernemende dames. Daarmee deed ik wat ik graag doe: mooie verhalen vertellen en anderen in de spotlights zetten (yup, deze Madame MarCom zit nog altijd liever achter de schermen dan ervoor). 

Samen verder

Sanne van Gent uit de Achterhoek bleek rond dezelfde tijd op een publiceerknop te drukken. Divine timing, een grap van het universum of stom toeval: zo is er geen platform, zo zijn er twee.

Ik kwam de Netwark-Instagram tegen en dacht: “Dit kunnen we beter samen doen”. Na een Zoom-call en afspraak in het altijd gezellige Groenlo dacht Sanne er ook zo over. Zo zie je maar dat uit online connecties wat ‘echts’ kan ontstaan.

We proostten op de volgende fase en gingen verder onder de noemer Netwark Oost. Top, want dit ging niet om Sanne of mij – maar om een platform voor en door vrouwen in Twente en de Achterhoek. 

De basis

Op mijn vertrouwde plek achter de schermen werkte ik mee. We overlegden over content, werkten aan concepten als Haar Verhaal – een van jullie en mijn favorieten – en online events als Aan de Praat

Spannend vonden we het ook. Die eerste paar minuten voor een online event start, slaat altijd die twijfel toe. Komt er überhaupt iemand opdagen? Willen mensen hun verhaal wel delen? Hoe maken we Netwark van blijvende waarde?

Ondertussen hebben al duizenden vrouwen de website bekeken. Actieve Netwark-volgers supporten elkaar op social media. Ook maakten sommigen van jullie zelfs in de kerstvakantie tijd voor een Aan de Praat – compleet met kersttruien en kerstsokken achter de laptop. Dat blijft een leuke herinnering.

Het begin is er. Er is veel, nog veel meer mogelijk voor Netwark. Maar na 1 jaar doe ik een pas op de plaats – om op andere vlakken stappen vooruit te zetten. De twee bedrijven waar ik bij betrokken ben vragen fulltime aandacht.

Focus

Als Madame MarCom blijf ik focussen op locatieonafhankelijk werk en meer persoonlijke, creatieve (business)projecten. Dat is mijn businesslaboratorium, waar ik experimenteer en content maak.

Ondertussen werk ik ook mee aan de bedrijfsstrategie en marketingcommunicatie van het bedrijf FreshText, dat is opgericht door mijn man. Ook omdat ik het fijn vind om niet alles alleen te doen. Hij ook trouwens. Dat doen we niet zonder resultaat, want vanaf 2020 zit de omzet in de lift. Dan moet je niet achterover leunen, maar scherp blijven. En daar is tijd en focus voor nodig. Tijd en focus die ik dus niet aan Netwark kan geven.

Wel blijf ik Netwark volgen natuurlijk. Ik hoop ook dat Sanne hulp krijgt van een andere actieve Netwarker. Zo kan het platform weer een stap verder. Zoals eerder gezegd draait Netwark niet om Sanne, mij, of welk individu dan ook. Het moet een platform voor en door ondernemende vrouwen uit Oost-Nederland zijn. Eén dat ook zonder mij bestaat.

Netwark-supporters – bedankt! Tot bij een volgend event of elders in het (online) oosten.”

– Gerieke ter Denge-Pluimers

Hoe Netwark verdergaat

Sanne: “Toen ik Gerieke leerde kennen deelden we dezelfde missie: het verbinden, zichtbaar maken en bijdragen aan de groei van ondernemende vrouwen in de regio. Mijn partner in crime neemt nu een volgende stap en dat zorgt voor wat verandering binnen Netwark. Maar Netwarks missie blijft onveranderd. Ik ga verder met Netwark en blijf doorgaan om ondernemende vrouwen uit de Achterhoek en Twente met elkaar te verbinden. Om hen een online podium te bieden voor meer zichtbaarheid. En Netwark blijft een centrale plek voor alles over ondernemen in Oost-Nederland.

Ik ben Gerieke ontzettend dankbaar voor alle tijd, kennis en liefde die ze in het online platform heeft gestoken. Heel gaaf om Netwark samen op te bouwen en het samen te zien groeien. Dat hebben we toch maar even mooi gedaan. Ik wens haar veel succes en plezier met haar ondernemingen! 

Een van de dingen die Gerieke zei toen we elkaar voor het eerst spraken was “community over competition”. Een belangrijke pijler voor Netwark, want door samen te werken kom je verder. Dat is ook precies wat ik alle ondernemende vrouwen in Oost-NL wil vragen: heb jij een gaaf idee om mede-ondernemers te helpen, wil je helpen om Netwark nog beter te maken? Laat het weten!