Home » Steun voor ondernemers in de Achterhoek en Twente: 5 initiatieven

Steun voor ondernemers in de Achterhoek en Twente: 5 initiatieven

  • door

Bij ondernemen komt veel kijken. Je krijgt te maken met onderwerpen en taken waar je nog niet veel over weet of niet goed in bent. Dat is helemaal niet erg, zolang je openstaat om te leren en om hulp durft te vragen. Er zijn veel mooie initiatieven in Oost-Nederland die jou en jouw onderneming helpen groeien. Wij lichten er vijf voor je uit.

De Startversneller

De Startversneller biedt startende ondernemers in de provincies Gelderland en Overijssel een steuntje in de rug. Je volgt een coachingstraject en krijgt opdrachten om meer te leren over het ondernemerschap en om te groeien als ondernemer. Wil je van `De Startversneller gebruikmaken dan zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je korter dan vijf jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, je standplaats is in Gelderland of Overijssel. Je wilt zelf investeren met tijd en geld en je hebt een gedegen plan van aanpak voor je bedrijf. Voor het programma in Overijssel geldt ook de voorwaarde dat je op korte termijn wilt groeien en hiervoor medewerkers in dienst wil nemen of bijdraagt aan een maatschappelijk doel.

In het kort

Coaching voor startende ondernemers in Gelderland en Overijssel.

Meer informatie vind je op www.destartversneller.nl

Marlies over De Startversneller

“Ik ben twee jaar geleden vol enthousiasme begonnen met ondernemen, maar ik had geen flauw idee wat er allemaal bij ondernemen komt kijken. Ik wist wel heel duidelijk: ik wil doen wat goed voelt en dicht bij mijzelf blijven. Tijdens een netwerkbijeenkomst ontdekte ik de Startversneller. Ik heb me aangemeld begin dit jaar en was er heel erg blij mee! Het was heel intensief, maar ook heel leerzaam. Ik startte eerst met een test waarin werd getoetst hoe ik (zakelijk) in elkaar zit. Naar aanleiding daarvan startte ik met een coach. Ik koos voor de coach die het beste bij mij past; ze was heel eerlijk en direct. Het traject bestond uit fysieke één-op-één sessies en huiswerk. 

Mijn coach zette me echt aan het denken en na een sessie had ik veel energie. Je krijgt een bak aan informatie en voordat dat een beetje bezonken is moet je nog met je opdrachten aan de slag. Je moet er dus echt voor gaan, in de actiestand staan en niet denken “ik zie wel”. De opdrachten kon ik gelijk toepassen op mijn bedrijf. Heel praktisch en gericht op mijn onderneming, mijn product/dienst en wie ik ben. De startversneller heeft mij veel over de basis van ondernemen geleerd. Ik heb nu meer focus en weet precies wat ik wil en wat ik ga doen. Ik ben nu meer strategisch bezig. Ik weet wie mijn ideale klant is en kan daardoor veel gerichter naar mijn doelen toe werken.”

Marlies Spijkerboer, Kokkerellen op Locatie

Inspiratie Ontbijt Achterhoek

Inspiratie Ontbijt Achterhoek organiseert tweewekelijkse ontbijtbijeenkomsten voor ondernemers en zelfstandig professionals uit de regio. De focus ligt op verbinding, elkaar helpen en via elkaars netwerk helpen aan contacten en opdrachten. De organisatie werkt samen Flox ondernemershuis, ondernemerscafé Zutphen en LIO. Daarnaast organiseren ze regelmatig themabijeenkomsten en bedrijfsbezoeken. Deelnemen aan het Inspiratie Ontbijt kan met een lidmaatschap of door een keer de sfeer te proeven als gast.

In het kort

Tweewekelijks netwerkmoment voor ondernemers die kennis willen delen en openstaan voor samenwerkingen.
Meer informatie vind je op www.inspiratieontbijtachterhoek.nl

Chantal over Inspiratie Ontbijt Achterhoek

“Ik ben twee keer naar het Inspiratie Ontbijt Achterhoek geweest, regio Zutphen – Lochem – Bronckhorst. Het ontbijt is in Warnsveld en je moet al vroeg uit je bed, maar dan staat er een lekker ontbijt voor je klaar. Ik heb het ontbijt ontdekt door Loes Arentsen, mijn webbouwer.

Elke bijeenkomst is er een deelnemer die zijn bedrijf mag pitchen. Er is een ronde waarin je een zoekvraag kunt stellen of een succes kunt delen. Daarnaast is er ook nog een presentatie over een inhoudelijk onderwerp. Zo heb ik een keer een presentatie gegeven over Trello en Loes over Canva. Na de presentatie is er tijd om te netwerken.

Het voordeel van dit netwerk is dat het aantal ondernemers niet te veel en niet te weinig is. Je merkt dat diegene die lid zijn ook echt een band met elkaar hebben en met elkaar meedenken als het gaat om opdrachten. Ook als gast ben je welkom. Voor mij heeft dit Inspiratie Ontbijt mijn netwerk vergroot, het levert mooie connecties en samenwerkingen op, geeft inspiratie en het is een gezellige groep.”

Chantal Bannink, LenteBloesem Marketing & Events

ROZ groep

De ROZ groep (Regionale Organisatie Zelfstandigen) biedt coaching, advies en trainingen voor ondernemers in de Achterhoek en Twente. Of je nu een groot of klein bedrijf hebt, startend bent of ervaren; bij ROZ kun je terecht met al jouw ondernemersvragen. Ze brengen je in contact met de ondernemersadviseur of coach die bij jouw specifieke vraag past en ze bieden trainingen over starten, administratie, marketing en sales. ROZ organiseert ook regelmatig netwerkcafés voor starters en ondernemers.

In het kort

Een kennisplatform voor al jouw ondernemersvragen.
Meer informatie vind je op www.rozgroep.nl

MKB plein

MKB plein helpt jouw onderneming groeien door middel van coaching en advies. Voor starters is er de groeiroute ‘Slim Starten’. Coaches helpen je met een praktische en gestructureerde aanpak op weg, voor een succesvolle start van je onderneming. Dit traject is voor ondernemers die niet langer dan 5 jaar staan ingeschreven bij de KvK en wordt gesubsidieerd door de provincies Overijssel en Gelderland. MKB plein organiseert ook Startup Academy, een gratis (online) event voor starters om te netwerken en voor kennis en inspiratie. De Digicademy is een vergelijkbaar event, maar dan voor digitale bedrijven. Voor ondernemers die al even bezig zijn en willen groeien, is er de groeiroute ‘Slim Groeien’.

In het kort

Coaching en events voor (startende) ondernemers in Twente en de Achterhoek.
Meer informatie vind je op www.mkbplein.com

 

Move2Social

Move2Social ondersteunt Achterhoekers en Twentenaren die maatschappelijk ondernemen. Ze bieden een intensieve training met workshops, coaching en één-op-één begeleiding waarmee je jouw sociale onderneming een boost geeft. De training verschilt per regio, maar overeenkomend is de pitchtraining en workshopdagen waarin telkens een ander onderdeel van het Social Business Model Canvas onder de loep genomen wordt. Voor beide trainingen geldt: in jouw bedrijf staat maatschappelijke impact voorop. Denk hierbij aan ondernemingen die de zorg verbeteren, arbeidsparticipatie verhogen of bijdragen aan een beter milieu. Deelname is gratis en het programma vindt een paar keer per jaar plaats.

In het kort

Training voor Achterhoekse en Twentse ondernemers die maatschappelijke impact willen realiseren.
Meer informatie vind je op www.move2social.n

 

Wij hebben je hulp nodig!

Er zijn veel mooie initiatieven in de Achterhoek en Twente die ondernemers helpen. Ze zijn alleen niet altijd even goed te vinden en het is als ondernemer ook lastig om de juiste match te vinden. Daarom maken wij een overzicht van alle organisaties, verenigingen en faciliteiten die er in het Oosten van Nederland te vinden zijn, maar daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Weet jij nog een mooi initiatief die in het overzicht voor ondernemerssupport thuishoort? Laat het hieronder weten, dan zetten wij ‘m zo snel mogelijk in de lijst!